Lista aktualności Lista aktualności

,,Dzikie Smaki u mistrza Paderewskiego’’

W jubileuszowej V edycji konkursu „Dzikie smaki” organizowanej „u mistrza Paderewskiego” w Ciężkowicach tym razem inspiracją stała się sarnina.

Mięso dzikich zwierząt wyróżnia wyjątkowy, niezwykle aromatyczny i głęboki smak który rokrocznie poznajemy przy okazji zmagań kulinarnych. Dzięki życzliwości Polskiego Związku Łowieckiego, który dostarcza surowiec przyszli kucharze w ciągu 120 minut przygotowywali „gulasz z sarny po myśliwsku”. Prace adeptów sztuki kulinarnej oceniały dwie komisje. Pierwsza komisja techniczna czuwała nad prawidłowością i fachowością sporządzanych potraw. Tworzyli ją doświadczeni i znani w branży kucharze pod przewodnictwem Jana Filpczyka szefa kuchni Hotel Kopieniec Fizjo – Med SPA Zakopane. Pozostały skład komisji to Robert Żmuda szef kuchni Gościnna Chata Kraków, Dariusz Wójcicki szef kuchni Kopalnia Soli Wieliczka, Marcin Socha szef kuchi andel’s by Vienna Hous Cracow. Druga komisja degustacyjna koncentrowała swoją uwagę przede wszystkim na smaku potraw. Do punktacji wliczano także innowacyjność podania, zastosowane składniki i dekorację. Młodzi kucharze musieli również zaprezentować swoje dania. Komisji tej przewodniczył Krzysztof Domarecki przedstawiciel Chochołowskie Termy. Pozostali członkowie to Roman Bukowski, Jakub Wrona, Wojciech Labak, Zbigniew Kącki, Adam Durbas, Marcin Durbas reprezentujących koła łowieckie z okręgu tarnowskiego, Marek Malinowski reprezentujący Nadleśnictwo Gromnik, Marek Wołkowicz prezes firmy Bogoni.

 

Wśród kilkunastu rodzajów gulaszów najlepszym pod kątem przygotowania potrawy jak i smaku dnia okazał się „grzybowy gulasz z sarniny z musem z pasternaka podany z pikantnym ajwarem, chrupiącą kulką ziemniaczaną i pianą jałowcowo-jabłkową” przyrządzony przez Izabelę Święszek pod opieką Aliny Augustyn z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie.

Miejsce drugie przypadło Dominice Dzidek z Zespołu Szkół w Zatorze pod opieką pani Ewy Frączek.

Miejsce trzecie wywalczyła reprezentantka gospodarzy Katarzyna Nowak pod opieką pani Renaty Kiełbasy.

 

Organizatorami konkursu był Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach, Klub Kolekcjonera Okręg Tarnów, Starostwo Powiatowe w Tarnowie, Burmistrz Miasta i Gminy Ciężkowice, Muzeum Przyrodnicze im. Krystyny i Włodzimierza Tomków w Ciężkowicach, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Gościem specjalnym tej uroczystości była Małopolski Kurator Oświaty pani Barbara Nowak.